ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΤΕ ; ΜΗΠΩΣ ΤΡΩΤΕ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ;Κλασικός καθημερινός προβληματισμός στο γραφείο… ¨Δεν καταλαβαίνω τι γίνεται και δεν μπορώ να αδυνατίσω.. έχω κόψει  τις πατάτες το ρύζι , τα μακαρόνια το ψωμί .. τρώω μόνο πρωτεΐνη με σαλάτα ¨

Λοιπόν θέλω να θυμάστε  ένα πολύ σημαντικό σημείο:  Η απώλεια βάρους είναι θέμα αρνητικού ενεργειακού ισοζυγίου.

Με αλλά λόγια πρέπει οι θερμίδες που λαμβάνετε να είναι λιγότερες από τις θερμίδες που καίτε. Αυτό μπορούμε   να το υπολογίσουμε  με την μέτρηση του βασικού μεταβολισμού που είναι μια διαδικασία που κρατάει   10 λεπτά φορώντας  απλά μια μάσκα και αναπνέοντας κανονικά μέσα σε αυτήν .

Μονό το νερό δεν δίνει θερμίδες, Αντίθετα και οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά αποδίδουν ενέργεια!!

*     1γρ υδατανθράκων=4 θερμίδες
*     1γρ πρωτεΐνης=  4 θερμίδες
*     1γρ λίπους= 9 θερμίδες

Ποια είναι λοιπόν η παγίδα στη προκειμένη? Θεωρώντας ότι η πρωτεΐνη δεν παχαίνει τρώμε αρκετά μεγάλη ποσότητα από αυτήν. Έτσι παίρνουμε αρκετές θερμίδες ενώ ταυτόχρονα στερούμαστε νόστιμες και θρεπτικές τροφές όπως  η γλυκοπατάτα , η κινόα, το κάστανο  ρύζι 
. Έπειτα απογοητευόμαστε και πέφτουμε με τα μούτρα στις τροφές που τόσο καιρό στερηθήκαμε. Τελικό αποτέλεσμα να παίρνουμε ακόμα περισσότερες θερμίδες και να αυξάνεται το βάρος μας.

Η μαγική τριάδα που οδηγεί σε μια ισορροπημένη διατροφή και  θέτει βάσεις σωστές  και  γερές είναι  : ΦΡΕΣΚΟ +ΠΡΩΤΕΙΝΗ +ΥΔΑΝΤΑΝΘΡΑΚΑΣ !  Δηλαδή οπωσδήποτε σαλάτα μαζι με το γεύμα μας ,  και μάλιστα να δεσπόζει στο πιάτο μας  , πρωτεΐνη όσο η παλάμη του χεριού μας και  υδατάνθρακας όσο η γροθιά του χεριού μας ! 

Αποφύγετε κάθε είδους στερητική δίαιτα δηλαδή δίαιτα που να αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφίμων έκτος αν υπάρχει η σχετική οδηγία από το γιατρό ή διαιτολόγο σας!!

ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ είναι η χρυσή τομή !!!

Ø  ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΟΙ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ Η ΖΗΣΕΙ ! ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ;  

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
(B.Sc), M.P. on Eating Disorders & Obesity (NCFED)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου