Λιπομέτρηση


Τι είναι η λιπομέτρηση;

Με μια απλή μέθοδο που λέγεται λιπομέτρηση μπορούμε να μάθουμε ακριβώς τι ποσοστό λίπους έχουμε στο σώμα μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να δούμε αν απλώς έχουμε λίγο περιττό λίπος και πρέπει να το χάσουμε με δίαιτα ή άσκηση ή να προσδιορίσουμε ακριβώς τον βαθμό της παχυσαρκίας που μπορεί να έχουμε, ώστε εκτός από το αισθητικό κομμάτι, να προλάβουμε και τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων που αυτή προκαλεί. Επιπλέον, όσοι ήδη κάνουμε δίαιτα ή γυμναστική, με τη λιπομέτρηση θα μάθουμε αν η δίαιτα ή το πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθούμε αποδίδει. Το λίπος στο σώμα μας

Το λίπος που υπάρχει στο σώμα μας είναι για πολλούς από εμάς ένα μη επιθυμητό κομμάτι του εαυτού μας, από το οποίο για λόγους υγείας και για λόγους αισθητικής θέλουμε να απαλλαγούμε. Τι είναι, όμως, στην πραγματικότητα το λίπος ή πιο επιστημονικά ο λιπώδης ιστός; Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίζει, κάνει κακό στην υγεία μας ή απλώς θα πρέπει να το συνηθίσουμε;

Μας χρειάζεται και το λίπος

Σε αντίθεση με την από πολλούς δαιμονοποίησή του, το λίπος αποτελεί ένα βασικό και απαραίτητο συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού. Υπάρχει σε 2 δεξαμενές ή χώρους αποθήκευσης στο σώμα μας. Η πρώτη δεξαμενή, που καλείται απαραίτητο λίπος, αποτελείται από αυτό που υπάρχει μέσα σε βασικά όργανά μας, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, το έντερο, οι μύες και οι πλούσιοι σε λίπος ιστοί του κεντρικού νευρικού μας συστήματος (εγκέφαλος, μυελός των οστών). Η άλλη μεγάλη δεξαμενή, που ονομάζεται αποθηκευμένο λίπος, είναι αυτό που συσσωρεύεται και αποθηκεύεται στις λιποαποθήκες μας, όπου και αν αυτές βρίσκονται. Αποθηκεύεται στους γλουτούς, τα μπράτσα, την κοιλιά και την ευρύτερη ενδοκοιλιακή περιοχή, περιβάλλοντας ζωτικά όργανα, καθώς και σε άλλα σημεία του σώματος. Το λίπος αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική αποθήκη ενέργειας για τον οργανισμό.


 Ωστόσο, όταν υπάρχει περισσότερο από όσο πρέπει, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, τότε πέρα από αισθητικό πρόβλημα αρχίζει να εγκυμονεί και κινδύνους και για την υγεία μας, όπως είναι η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και να προκαλεί καθημερινές ενοχλήσεις, όπως εύκολη κόπωση, ροχαλητό, ακόμη και οι υπνικές άπνοιες.


 
Πόσο πρέπει να είναι;

Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο θα πρέπει να είναι το λίπος μας και ιδιαίτερα το λίπος της κοιλιάς μας ώστε να μη μας δημιουργεί προβλήματα. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ποικίλλει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας.
Μια μέση τιμή δίνεται αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί:

Φύλο Ηλικία Χαμηλό Φυσιολογικό Υψηλό Πολύ Υψηλό
Γυναίκα 20-39 <21% 21-32,9% 33-38,9% >39%
40-59 <23% 23-33,9% 33-39,9% >40%
60-79 <24% 24-35,9% 36-41,9% >42%
Άνδρας 20-39 <8% 8-19,9% 20-24,9% >25%
40-59 <11% 11-21,9% 22-27,9% >28%
60-79 <13% 13-24,9% 25-29,9% >30%

ΣΗΜ.: Στις παραπάνω τιμές, περίπου το 80% του λίπους μας συνήθως είναι αποθηκευμένο (και μέρος αυτού ενδοκοιλιακό).

Πώς γίνεται η λιπομέτρηση

Η μέτρηση του λίπους γίνεται με τη μέθοδο της λιπομέτρησης, όπου υπάρχουν μηχανήματα που μετράνε το λίπος μας συνολικά ή και τμηματικά, όπως αυτό κατανέμεται στο σώμα μας. Η μέθοδος που χρησιμοποιούνται είναι η βιοηλεκτρική αντίσταση.

* Βιοηλεκτρική αντίσταση

Η μέθοδος αυτή είναι εντελώς ανώδυνη και πολύ γρήγορη). Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε σε έναν λιπομετρητή δαπέδου και να χαλαρώσουμε πλήρως. Ο ειδικός θα διοχετεύσει ρεύμα πολύ χαμηλής τάσης στα πόδια μας, με τα ηλεκτρόδια που είναι ενσωματωμένα επάνω στον λιπομετρητή και απλώς εμείς να πατάμε. Σε αυτή την περίπτωση, οι υπολογισμοί γίνονται από το ίδιο το μηχάνημα αυτόματα, γι’ αυτό και το αποτέλεσμα βγαίνει αμέσως.

Τι προϋποθέσεις χρειάζονται;

Προκειμένου η λιπομέτρηση να είναι ακριβής, να παρέχει δηλαδή έγκυρα αποτελέσματα, πρέπει πριν υποβληθούμε σε αυτήν:
  • Να έχουμε φάει τουλάχιστον 2,5 ώρες πριν 
  • Να μην έχουμε πιει καφέ 
  • Να μην έχουμε γυμναστεί για περισσότερες από 2,5 ώρες πριν τη λιπομέτρηση 
  • Να μην έχουμε περίοδο τη συγκεκριμένη μέρα